EASO COI Report. Key socio-economic indicators

Nederlands

The EASO COI report: Iraq – Key socio-economic indicators aims to provide information on key socio-economic indicators in Iraq focusing on Basrah, Erbil, and Baghdad, and highlighting aspects of the situation of IDPs in those areas, as well as women and children. Relevant indicators include the general economic situation, access to employment and livelihoods, poverty, food and water security, housing and living conditions, access to health care, access to education, access to support and assistance, and the role of support networks. The report was co-drafted by the Migration Office of the Ministry of Interior of the Slovak Republic (Department of Documentation and Foreign Cooperation) together with the EASO COI Sector in accordance with the EASO COI Report Methodology. It was also reviewed by the Estonian Police and Border Guard Board, the Hungarian Immigration and Asylum Office’s Centre for Documentation, and Dr Geraldine Chatelard.

The drafting of this report was finalised 9 January 2019. Any event taking place after this date is not included in this report.

Beleid

Door een toename in geweld- en terreurdaden is de veiligheids– en mensenrechtensituatie in Irak sinds het voorjaar van 2013 verslechterd. Naar aanleiding van het grondoffensief dat IS sinds juni 2014 in Irak voert, is de situatie verder geëscaleerd.  Dit heeft geleid tot een bloedig intern gewapend conflict. Burgers worden hierbij geviseerd door de strijdende partijen omwille van etnische, religieuze of politieke redenen.  In de loop van 2015 kwam IS meer en meer onder druk te staan in verschillende regio’s in Irak en slaagden de Iraakse veiligheidstroepen, de sjiitische milities en de Koerdische peshmerga er in om IS uit een deel van de veroverde gebieden te verdrijven. In 2016 werd IS verder teruggedrongen en werden grote stukken van het gebied onder controle van IS terug ingenomen door regeringstroepen. De herovering van gebieden bezet door IS had een duidelijk merkbare impact op de veiligheidssituatie in Irak in het algemeen. Ook in 2017 is er sprake van een verdere daling van het geweld.

Uit de beschikbare informatie blijkt dat het geweldsniveau, de impact van het terreurgeweld, en de gevolgen van het offensief van IS nog steeds regionaal erg verschillend zijn. De sterk regionale verschillen typeren de veiligheids- en mensenrechtensituatie in Irak. Concreet betekent dit dat de situatie in het Noord- en Zuid-Irak verschillend is van de situatie in Centraal-Irakese provincies.

Land: 
Irak

Informatie over de asielprocedure op maat van de asielzoeker, vindt u op : asyluminbelgium.be.